Waarom kunnen we denken? En hoe is het ontstaan?
Het antwoord ligt in de unieke evolutie van het menselijk brein. Door miljoenen jaren van biologische ontwikkeling hebben onze hersenen een ongeziene complexiteit bereikt waarin zintuigen, emoties, geheugen, taal en bewustzijn met elkaar samenwerken. Wij denken omdat ons brein zich aanpaste aan een steeds complexere wereld.
Denken is niet zomaar een abstract fenomeen. Het is voortgekomen uit een praktisch, evolutionair proces. In de strijd om te overleven, ontwikkelden onze voorouders steeds betere manieren om problemen op te lossen, gevaren te herkennen en strategieën te plannen. Denken bood een selectief voordeel: het verhoogde de kans op overleven en voortplanting.
Maar even belangrijk als overleven, was het vermogen om geleerde ervaringen en vaardigheden over te dragen aan anderen. En daarvoor ontwikkelde de mens taal. Dankzij taal konden inzichten gedeeld worden, generatie op generatie, waardoor kennis zich niet telkens van nul moest opbouwen. Denken en taal werden zo de motor van menselijke cultuur en beschaving.
Toch blijft het denken meer dan een biologische functie. We stellen niet alleen vragen om te overleven, maar ook om betekenis te vinden: Wie ben ik? Waarom besta ik? Wat is waarheid? Denken is dus ook een existentiële zoektocht.
Deze website wil dat mysterie tastbaar maken. Vanuit verschillende invalshoeken – filosofisch, neurologisch, technologisch en evolutionair – onderzoeken we waarom en hoe het denken is ontstaan, en wat het betekent om een denkend, bewust wezen te zijn.