INTELLIUM = INTELLIGENT HUMAN
Exploring human thought's journey through science, technology, and philosophy.
Studie:
Een studie maken over het meest complexe dat er bestaat, namelijk de mens en hoe we denken, is een uitdaging en een onderwerp dat door de eeuwen heen door filosofen, psychologen, wetenschappers en alle lagen van de mensheid reeds in vraag werd gesteld.
Ondanks dat er geen bewijzen kunnen gegeven worden hoe de mens is ontstaan, blijven we evolueren. Toch is het van belang om nieuwe inzichten en ideeën aan te brengen die kunnen bijdragen om beter te begrijpen wie de mens is en hoe hij evolueert.
Om antwoorden te vinden moeten er een oneindig aantal vragen worden gesteld. Hoe gerichter deze zijn, zullen de antwoorden doorgaans leiden tot een zo juist mogelijk beeld. Voor elke vraag zijn er drie uitkomsten; het is juist, fout of misschien! De definitie wanneer iets 100% juist is, is dan ook al heel lang een onderwerp van discussie. Daarom moeten we met tijdelijke aannames werken om op termijn betere inzichten te verkrijgen. Inzichten kunnen we gelijk stellen met kennis en kennis is begrijpen wat iets is. Kennis is een weergave van alles wat rondom ons bestaat en er bewust van te zijn wat het betekent.
Verloop van de studie:
Er bestaat geen totaaloverzicht hoe het leven in elkaar zit. Je gaat eerst losse delen bestuderen zonder een geheel te vormen. Hoe en wat is leven? Hoe is het begonnen? Hoe is het heelal ontstaan, hoe is de aarde ontstaan, hoe kan zich leven hebben gevormd? Hier zijn er twee grote strekkingen met ieder zijn eigen mening en overtuiging. De mens is er gekomen door een hogere macht met denkbeeldige processen van geloven in bovennatuurlijke fenomenen, het creationisme. Of alles is ontstaan uit puur toeval, door evolutie. De verschillende meningen staan haaks tegenover elkaar en door gebrek aan bewijs en kennis kan hierop geen sluitend antwoord worden gegeven. Toch zijn er heel wat kenmerken die we op een wetenschappelijke manier kunnen aantonen. De voor- en tegenstanders zullen blijven bestaan en tegenstellingen zijn noodzakelijk om uit fouten te leren.
Mettertijd begint zich een duidelijker geheel te vormen van de soms chaotisch gevonden conclusies. Om het supercomplexe geheel te begrijpen, van een ondertussen levenslange studie over diverse onderwerpen, moet je naar de kernprincipes zoeken. Je kan onmogelijk alles tot in het kleinste detail kennen. Om te weten hoe bijvoorbeeld een Q-LED TV werkt of het GPS-satelliet navigatiesysteem werkt of hoe hybride auto’s werken, is het voldoende om de werkingsprincipes te kennen.
Een studie bestaat uit verschillende aspecten zoals; ideeën, theorieën, wat is er reeds geweten, hoever staat fundamenteel onderzoek, welke bewijzen zijn er? Alles dat we kennen is het zoekwerk van alle mensen samen en is eigenlijk een dynamisch proces dat continu zal worden aangepast in functie van betere inzichten en kennis. Menselijke intelligentie heeft ons zover gebracht dat we machines hebben bedacht die ons kunnen helpen bij het bundelen van wat we reeds aan kennis hebben verworven. Hierbij is AI het perfecte hulpmiddel.